2015 - 2019
Inleiding
Het in werking treden van de nieuwe kerkorde van de Protestantse Kerk in nederland is een van de aanleidingen geweest om voor de gereformeerde PKN gemeente Munnekezijl een beleidsplan te gaan schrijven (ordinantie 4.8.5.). Het is een plan voor een periode van vier jaar. Onderliggend plan is opgesteld in 2007 door een beleidscommissie bestaande uit een vijftal mensen. De kerkenraad heeft de leden van de gemeente in de gelegenheid gesteld hun mening over dit concept beleidsplan te geven. De beleidscommissie heeft getracht een beknopt plan te moeten schrijven, waar we als gemeente daadwerkelijk iets mee kunnen. Vanuit het beleidsplan zijn werkplannen uitgewerkt. Het beleidsplan is in de loop van de tijd een aantal keren herzien en bijgesteld. Er hebben geen grote wijzigingen plaatsgevonden.
Doel
De Gereformeerde kerkPKN Munnekezijl is een gemeente met als doel om onder de inwoners van Munnekezijl en Lauwerzijl een levende gemeente van Jezus Christus in stand te houden en uit te bouwen.
Typering huidige gemeente
Wij zijn een PKN gemeente voortgekomen uit de gereformeerde kerk Munnekezijl/Lauwerzijl. Wij zijn een belijdende gemeente waarin Gods Woord centraak staat en waar vele vormen van eredienst mogelijk zijn.
Onze belangrijkste uitgangspunten zijn dat:
Uit een enquête onder de gemeenteleden met als doel de kernfuncties van de gemeente te benoemen zijn een aantal kernfuncties naar voren gekomen, te weten; levendig, samen met elkaar, gemeenschap en pastoraat. We zijn een groep van ca. 225 leden waarvan ca. 120 doopleden en 105 belijdende leden. De gemeente is opgedeeld in 3 wijken. De helft van de leden is meelevend, bezoekt regelmatig de erediensten en doet mee aan bijvoorbeeld activiteiten als gespreksgroepen. De leeftijdsbouw is goed. Er is veel jonge jeugd (0tot 12 jaar; ca. 30 kinderen). de groep van 12 tot 20 is relatief klein, waarbij bovendien het kerkbezoek ongunstig is. Daarnaast zijn er een aantal gezinnen tussen de 40 en 60 jaar die niet meer in de kerk komen.
Beleid
In het beleidsplan is gezocht naar een duidelijke en kernachtige structuur. Daarvoor is het beleid opgedeeld in een aantal beleidsvelden, namelijk:
Eredienst
In onze gemeente staat de eredienst centraal. Elke zondag wordt er een eredienst gehouden. We streven naar kerkdiensten, waar de lofzang gezongen wordt met verschillende instrumenten, waar ruimte en aandacht is voor de kinderen; waar de prediking niet blijft steken in theoretische verhandelingen maar je richting geeft voor je dagelijks leven, waar warmte is en meeleven ook voor degenen die door de diepte heen gaan in hun leven, waar de liefde van en voor Christus gestalte krijgt. Zodat jongeren en ouderen op zondagmorgen met vreugde zeggen;"Komt, laten wij naar het huis des Heren gaan!"
Ouderen, zieken en randkerkelijken dienen regelmatig bezocht te worden. Overige gemeenteleden worden (indien gewenst) minimaal een keer per drie jaar thuis bezocht (contactbezoek). Een keer per jaar is er, indien gewenst, huisbezoek of groot huisbezoek. We hebben geen eigen predikant. We hebben een pastoraal werker die veel aandacht besteed aan de pastorale zorg. Per wijk is een wijkouderling aangewezen en twee wijkdames. De pastoraal werker, de ouderlingen en wijkdames dienen de bezoeken op elkaar af te stemmen.
De jeugd verdient alle aandacht. Vooral de groep van 12 t/m 30 jaar moet geinspireerd worden om bij de gemeente te willen horen en blijven. Er moet een vervolg komen voor de kindernevendienst. De nadruk ligt daarbij op startweekend, slotweekend, tieberdiensten en persoonlijk inbreng in de eredienst naar hun eigen idee ingericht. Het zal daarbij noodzakelijk zijn moderne visuele middelen te gebruiken, Deze ruimet zal aan de jeugd worden gegeven. Clubs en catchese zijn van cruciaal belang. Op de clubs komen veel kinderen waarvan de ouders niet de erediensten bezoeken. Het is voor de clubleiding daardoor moeilijk religieuze onderwerpen te behandelen, De clubleiding dient daarin te worden ondersteund door de kerkenraad.
De diaconie bestaat uit vier leden waarvan een voorzitter en een penningmeester. De diaconie dienst regelmatig te vergaderen. Er moet meer gedaan worden aan werelddiaconaat. Aandachtspunt is het regelmatig informeren van d egemeente in het Kerkvenster met als doel het bevorderen van het diaconale bewustzijn.
Zending is georganiseerd in een gezamnelijke commissie. De betrokkenheid op het zendingswerk (overzee) dreigt gauw te verslappen. De bijbeld eopdracht tot evangelisatie dienst expliciet en regelmatig aandacht binnen de gemeente te krijgen. Het is wenselijk hierbij ook de jongeren uit de gemeente te betrekken. De gemeente moet regelmatig worden geinformeerd over de zendingsactiviteiten in het Kerkvenster.
Het beheer wordt geregeld door het college van kerkrentmeesters, Het college van kerkrentmeesters bestaat uit 3 leden, waaronder twee ouderling kerkrentmeesters. Daar het een kleine groep betreft dient het college regelmatig te vergaderen om kennis te spreiden. De boekhouding van de kerk wordt uitgevoerd door een boekhoudster, De onderhouds- en beheerstaken die noodzakelijk zijn om de kerk in stand te houden zijn bij een groot deel van d egemeenteleden niet of onvoldoende bekend. De gemeente dient hierover en over lopende zaken beter geinformeerd te worden door regelmatig informatie te verstrekken in het Kerkvenster. Het beleidsplan zal elk jaar op de agenda van de kerkenraad worden geplaatst. Waarnodig zal bijstelling plaats vinden. Voorafgaande aan de nieuwe beleidsperiode (4jaar) zal een commissie worden ingesteld die voor de nieuwe beleidsperiode met voorstellen naar de kerkenraad en naar de gemeente komt. Hieronder is een analyse weergegeven van de sterke en zwakke pinten van onze gemeente en van d ekansen en bedreigingen. Deze vier geziechtsvelden zullen nader worden uitgewerkt door werkgroepen.
Onze sterke punten zijn:
Onze zwakke punten zijn:
Onze kansen zijn:
Onze bedreigingen zijn:
Aanvullingen 2015:
2011
Er passeren in de afgelopen periode een aantal zaken binnen onze kerk.
2007 en 2008
In deze jaren is er actief met het beleidsplan gewerkt door de beleidscommissie. Dit heeft geresulteerd in onder andere de volgende veranderingen.
Kerk
Banknr. NL66RABO 033.33.09.103
of
scan de QR code
Diaconie en Zending
Banknr. NL64RABO 033.33.65.690